Monday 20 April 2015

Kuih Lompang gula merah



Selamat berhujung minggu semua. Asyik buat kek je ya... Hari ni saya nak masak kuih lompang pulak. Dulu masa kecik, saya suka sgt makan kuih nie.Selalu tertanya-tanya kenapa dinamakan lompang ? Bila dah besar, baru tahu. Rupanya bila kita masak (kukus) kuih lompang ni, akan terbentuk lubang pada bahagian tengahnya. Itulah lompang. Asal usul namanya.


Resepi: Kuih Lompang gula merah


bhn A:

2 cwn tepung beras
1/2 sudu kecil air kapur ( bancuh dan tapis)
Sedikit kelapa muda diparut dan digaul dgn sedikit garam

bhn B:

1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn gula merah
4 cwn air

Cara:

1.   Bancuh tepung dgn air kapur
2.   Tuang air gula yg telah suam kedlm tepung.Kacau rata.
3.   Didih kan ir dalam kukusan.Pnskan acuan lompang kedlm kukusan
4.   Bila air dah mendidih ..tuang adunan tepung kedlm acuan lompang yg tlh
      dipnskan tadi
5.   Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.


*  1/2 dari adunan ni dan dapatlah 13 biji 
:) Dah siap

No comments:

Author